Wil je kamerplanten verzorgen? Dan ben je niet de enige! De vraag is alleen: hoe kun je kamerplanten het beste onderhouden? Wat voor verzorging is vereist om gele of bruine bladeren te voorkomen? En, hoeveel water en zonlicht hebben kamerplantjes nodig? Allemaal relevante vragen waarop je antwoord krijgt. Bekijk het overzicht en doorloop de handige tips en adviezen voor de verzorging van kamerplanten.
Kamerplanten geven je huis- of woonkamer een sierlijke en rustgevende uitstraling. Je woonkamer krijgt een decoratieve groene kleur en de lucht wordt gezuiverd waardoor je in een gezonde ruimte kunt leven. Met de juiste bodem, hoeveelheid water en zonlicht kun je jarenlang plezier hebben van een prachtige gezonde kamerplant. Lees verder voor meer informatie over het gezond houden van kamerplanten!
Kamerplanten verzorgen
De verzorging van kamerplanten is eenvoudig, maar verschilt per soort. Vetplanten of succulenten hebben weinig tot geen verzorging of onderhoud nodig:
- Bewatering: succulenten geef je een plas water in de zomer, laat het uitdrogen en herhaal het proces. In de winter geef je ze eens in de vier weken water. Andere soorten kamerplanten hebben meestal één keer per week wat extra water nodig. Het is dus sterk afhankelijk van de plantensoort.
- Bodem: een droge en grind-achtige bodem is wat vetplanten graag hebben. Geef een beetje extra water zodra de grond scheurt of licht kleurt. Andere soorten hebben voldoende aan vochtige potgrond. Controleer de bodemvochtigheid met twee vingers en vul aan waar nodig.
- Zonlicht: kies een zonnige plek binnenshuis maar voorkom direct zonlicht. Geef bloemen dagelijks maximaal 12 uur zonlicht, en planten zonder bloemen ongeveer 15 uur.
- Verplaatsen: planten wennen heel langzaam aan een omgeving. De groei van planten is afhankelijk van temperatuur en aantal zonuren. Als je de plant telkens op verschillende locaties plaatst, zal dit een negatief effect hebben op de groei en gezondheid van de plant.
- Bemesting: planten met bloemen kun je best wat extra kalium geven, en bij overige planten bevorder je de groei en fotosynthese door extra stikstof toe te dienen.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je planten binnenshuis verzorgen?
Voor gezonde en langlevende kamerplanten adviseren wij om de bovenstaande verzorging toe te passen.
Mijn kamerplant heeft wit schimmel, wat nu?
Dan heb je hoogstwaarschijnlijk teveel water gegeven, of heeft jouw plantenbak geen gaten aan de onderkant.
Hoe moet je kamerplanten verzorgen in de winter?
In de winter moet je voornamelijk letten op de bewatering. Geef ze eerder weinig dan teveel water. Vetplanten hebben bijvoorbeeld slechts om de vier weken een beetje water nodig.
Moet je de kamerplant in een kweekpot laten?
Dat is afhankelijk van het type plant en jouw wensen. Sommige planten hebben veel ruimte nodig en andere gedijen prima in een kweekpot. Onthoud dat welke pot je ook gebruikt er altijd gaten aan de onderkant moeten zitten.
Mijn kamerplant heeft gele bladeren, wat nu?
Snoei de gele bladeren en plaats de kamerplant op een plek met genoeg zonlicht. Geef de plant niet teveel water en voorkom een teveel bodemvocht.