Meer weten over een kerstster verzorgen? Dan ben je niet de enige! Wij ontvangen veel vragen over de verzorging en het onderhouden van kerststerren: wat is de levensduur van een kerstster? Hoe kun je een kerstster weer laten bloeien? En, hoe moet je een kerstster stekken of vermeerderen? Dit zijn slechts enkele vragen die wij op deze pagina beantwoorden. Daarnaast vind je een handig overzicht, tips en adviezen om een kerstster lang gezond en mooi te houden!
Kerstster of ‘poinsettia‘ (niet te verwarren met een kerstroos) is een populaire kamerplant die niet alleen rond kerst bloeit. Veel mensen zien kerststerren (helaas) als een wegwerpplant die in januari in de GFT-bak verdwijnt. Zonde! Met de juiste verzorging kunnen ze nog maandenlang hun prachtige rode kleur behouden. Wist je dat kerststerren ook in andere kleuren verkrijgbaar zijn? Je kunt ze in gele, witte, roze of zelfs lichtgroene kleuren kopen, en sommige zelfs met tweekleurige bladeren! Kortom, een plant dat recht heeft op goede zorg.
Kerstster verzorgen
Hoe moet je kerstster verzorgen? Het onderhouden van een kerstster vereist kennis en aandacht:
- Water geven: de kerstster geef je maximaal één keer per week water.
- Temperatuur: behoud een constante temperatuur tussen de 16°C en 23°C
- Zonlicht: kies een lichte maar ook schaduwrijke plek in de woonkamer
- Bodem: standaard potgrond met (eventueel) kokosvezels mengen
- Bemesting: maandelijks vloeibare meststof bij het water toedienen
- Snoeien: als de bladeren uitvallen stengels 30 cm terugsnoeien (verhoudingsgewijs snoeien)
Tip: dompel de wortels een keer per week onder in lauwwarm water. Wacht totdat de luchtbelletjes verdwijnen en laat de wortels vervolgens uitdruppelen.
Let op: zorg dat je een plantenbak met gaten aan de onderkant hebt. Een laagje water op de bodem zorgt dat de wortels gaan rotten en dat de bladeren uitvallen.
Veelgestelde vragen
Is kerstster giftig?
Uit onderzoek is gebleken dat kerstster niet giftig is voor mensen, honden of katten. Lange tijd werd verondersteld dat het sap rode plekken op de huid veroorzaakt. Bij opname zou zelfs vergiftigingsverschijnselen en spijsverteringsproblemen optreden. Echter, op basis van onderzoek uitgevoerd op ratten kan men vaststellen dat deze beweringen onjuist bleken. Desalniettemin, wij adviseren om het witte sap te mijden.
Hoe moet je kerstster stekken of vermeerderen?
Je kunt een kerstster snoeien door de oude scheuten opnieuw te planten.