Wil je een Dracaena verzorgen? Dan ben je niet de enige! Dracaena’s zijn fraaie kamerplanten die bij een goede verzorging een hoogte van 2 meter bereiken! Maar wat is de beste verzorging van Dracaena’s? Hoeveel en hoe vaak moet je deze kamerplanten water geven? En, wat zijn de meest populaire Dracaena soorten? Op deze pagina krijg je antwoord op al jouw vragen en ontvang je ook een handig overzicht voor de beste verzorging!
Dracaena, ook wel ‘Drakenbloedboom’ genoemd, is een plant afkomstig uit Afrika die ook in (sub)tropische gebieden van Zuid- en Noord-Amerika voorkomen. Dracaena’s zijn populaire kamerplanten omdat het decoratieve, luchtzuiverende en makkelijk te onderhouden kamerplanten zijn. Lees verder voor alle informatie over de verzorging en onderhoud van Dracaena’s!
Dracaena verzorgen
Hoe moet je een Dracaena verzorgen? Houd rekening met de onderstaande aandachtspunten in het verzorgingsproces:
- Bewateren: één keer per 3 weken (winter) één keer per week (zomer)
- Besproeien: maandelijks even sproeien tegen uitdroging en ongedierte
- Standplaats: schaduwachtige plek met dagelijks maximaal 3 uur zonlicht
- Temperatuur: minimale temperatuur van 12°C ’s nachts en 17°C overdag
- Verpotten: na aanschaf of om de 2 jaar verpotten
- Bemesten: 10 weken na aanschaf extra Pokon palmvoeding toedienen (lente of zomer)
- Snoeien: dode bladeren wegknippen en vormsnoei in het najaar toepassen
Tip: hoeveel water je Dracaena’s moet geven is sterk afhankelijk van het seizoen, temperatuur en lichtintensiteit. Geef de Dracaena pas water zodra de bovenlaag droog aanvoelt. Gebruik je vulcastrat of perliet? dan hoef je Dracaena’s slechte één keer per twee weken water te geven.
Let op: plaats je Dracaena niet te dicht bij een verwarming of raam en houd ‘m uit de tocht.
Veelgestelde vragen
Waarom heeft mijn Dracaena bruine punten of vlekken?
Een Dracaena met bruine punten of vlekken heeft last van te veel direct zonlicht. Plaats de kamerplant een aantal meter van het raam. Uitgedroogde of verwelkte bladeren zullen uiteindelijk afsterven of zelfs afvallen.
Waarom heeft mijn Dracaena gele bladeren?
Geel blad is een teken van te veel of te weinig water. Een laagje water op de bodem kan een mogelijke oorzaak zijn. Zorg altijd voor een bodem met gaten, kiezels of grind.
Hoe moet je Dracaena stekken?
Dracaena kun je vermeerderen door een kopstek van de moederplant te stekken. Plaats het stekje in een vochtige bodem met een mengsel van turf, zand en grind. Let op: stekjes moet je bij een minimale temperatuur van 20°graden en hoge luchtvochtigheid kweken.
Zijn Dracaena’s giftig?
Dracaena’s zijn licht giftig en kunnen in het ergste geval maagproblemen veroorzaken bij mensen, katten of honden.
Wat zijn de meest bekende Dracaena kamerplanten?
De meest populaire soorten zijn de: ‘Dracaena sanderiana‘, ‘Dracaena draco‘, ‘Dracaena godseffiana‘, ‘Dracaena fragrans‘ en ‘Dracaena reflexa‘.