Wil je Alocasia verzorgen? Dan ben je niet de enige! Alocasia is een populaire kamerplant die weinig zorg opeist, maar die desondanks de nodige vragen omtrent de verzorging oproept: hoe moet je Alocasia onderhouden? Hoe vaak moet je Alocasia water geven? Wat voor plantenvoeding moet je gebruiken? En, wat zijn de populairste soorten? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen, en vind je bovendien een handig overzicht.
De Alocasia, ook wel ‘Olifantsoor’ of ‘Reuzentaro’, is een populaire kamerplant afkomstig uit tropisch en subtropisch Azië. Deze exotische achtergrond vereist een omgeving met hoge lucht- en bodemvochtigheid. Qua lichtbehoeftes is de Alocasia vrij makkelijk. Je kunt ‘m op een zonnige of schaduwachtige plek plaatsen, zolang ie maar niet teveel direct zonlicht ontvangt. Lees verder voor meer informatie over het verzorgingsproces.
Alocasia verzorgen
Hoe moet je Alocasia verzorgen? Bekijk de volgende aandachtspunten in het verzorgingsproces:
- Bewateren: één keer per week water geven en besproeien
- Lichtbehoeftes: half zonnige of schaduwachtige plek
- Temperatuur: overdag minimaal 17°C en ’s nachts 13°C
- Plantenvoeding: Pokon vloeibare plantenvoeding (voorjaar)
- Verpotten: om de 2 jaar verpotten (januari of februari)
- Snoeien: oude bruine bladeren snoeien
Veelgestelde vragen
Mijn Alocasia heeft bruine bladeren, hoe komt dat?
Oude bladeren kleuren automatisch bruin en zullen uiteindelijk op natuurlijke wijze afvallen. Als je merkt dat de Alocasia geen nieuwe bladeren aanmaakt, dan krijgt ie waarschijnlijk te weinig licht of water.
Mijn Alocasia heeft gele of bruine vlekken op het blad, hoe komt dat?
Alocasia’s met gele of bruine vlekken op het blad krijgen te koud water of staan teveel in de koude tocht.
Hoe moet je een Alocasia stekken of vermeerderen?
Je moet een Alocasia wortelstekken wanneer het vier blaadjes heeft (of meer). Plaats het stekje in een vochtige bodem in de buurt van het licht. Let op: stekken doe je bij voorkeur in het voorjaar.
Waar kun je Alocasia’s kopen?
Je kunt Alocasia’s bij jouw plaatselijke tuincentrum kopen, of simpelweg online bestellen.
Is de Alocasia plant giftig?
Het sap afkomstig van Alocasia is licht irriterend voor huid en slijmvliezen, maar niet giftig voor mensen, katten of honden.
Welke Alocasia soorten zijn er?
De meest bekende soorten zijn de Alocasia Amazonica, Gageana, Macrorrhiza, Polly, Portodora, Stingray, Wentii en Zebrina.