Wil je tuinplanten verzorgen? Dan kun je ongetwijfeld wat hulp gebruiken! Op verzorgen.net krijgen we regelmatig vragen over de verzorging van tuinplanten of buitenplanten: hoe kun je tuinplanten het beste onderhouden? Hoe bestrijd je ongedierte en insecten? Of, waarom worden de bladeren van mijn planten geel? Kortom, een hoop vragen die we onderin deze pagina beantwoorden. Je ontvangt bovendien ook een handig overzicht met aandachtspunten als: snoeien, bewateren, bemesten en ‘deadheading‘.
Laatstgenoemde is een bekend begrip voor hoveniers en tuiniers die bloemenperken onderhouden. De term ‘deadheading‘ staat voor het afknippen van dorre bloemen om zo de groei van andere stengels en bloemen te bevorderen. Het onderhoud van een bloemenperk vereist ervaring en intensieve zorg voor een gewenst resultaat. Planten met bloemen zijn namelijk gevoelig voor weersomstandigheden, en met name het Nederlandse klimaat.
Omdat iedere plantensoort een andere verzorging vereist, kunnen we specifieke vragen het beste op een van onze sub-pagina’s beantwoorden. Onderin vind je een algemeen overzicht dat op vrijwel iedere tuinplant van toepassing is!
Tuinplanten verzorgen
Hoe moet je tuinplanten verzorgen? De meeste tuinplanten moet je als volgt verzorgen:
- Water geven: geef je tuinplanten extra water wanneer het één week niet regent. Sproei geen water over de bloemen maar op de bodem.
- Bemesting: jaarlijks organische meststof of compost toevoegen voor een vruchtbare en voedzame bodem.
- Onkruid wieden: verwijder onkruid door regelmatig je bloemenperk te schoffelen, en plaats eventueel stro of houtsnippers om de groei van onkruid te stoppen.
- Zonlicht: de meeste tuinplanten gedijen het beste op een plek met zon en schaduw. Krijgen je bloemen teveel direct zonlicht? Overweeg dan het plaatsen van een parasol.
- Snoeien: jaarlijks minimaal één keer je planten snoeien. Dat betekent je plantenperk uitdunnen en verwerkte bloemen afknippen, ook wel ‘deadheading‘.
- Snoeigereedschap: zorg dat je scherp- en schoon snoeigereedschap hebt zodat de wonden van je planten makkelijk kunnen herstellen.
Let op: niet iedere buitenplant hoef je te snoeien, en wanneer je moet snoeien is ook sterk afhankelijk van de plantensoort.
Veelgestelde vragen
Wat zijn makkelijk planten voor de tuin?
Een aantal van de meest onderhoudsvriendelijke tuinplanten zijn: vlijtige liesjes, varens, chrysanten, treurvijg, lepelplant en de ooievaarsbek. Laatstgenoemde is niet alleen sierlijk, maar heeft ook nog een functionele waarde. Het heeft een aantrekkingskracht op vlinders en verjagen muggen en slakken.
Hoe moet je ongedierte bestrijden?
Maak eerst een onderscheid tussen de verschillende soorten ongedierte:
- Mieren: gebruik mierenpoeder, plaats een lokdoos of doe kokend water in een mierennest.
- Vliegen: zorg dat je tuinafval opruimt, stilstaand water en/of kadavers van dode dieren verwijdert.
- Ratten: gazon maaien, houtsnippers plaatsen, klimplanten kortwieken en/of muizenvallen plaatsen.
- Mollen: Plaats carbid in de tunnels en giet er water over. Mollen kunnen niet tegen het gas dat vervolgens vrijkomt.
Tegen ongedierte als: bladluizen, schildluizen, rupsen, oorwormen, wortelvliegen, snuitkevers, emelten, aardrupsen, oorwurmen, rupsen of andere insecten kun je insecticiden spuiten of ander chemisch middel gebruiken.
De bladeren van mijn planten worden geel, wat nu?
Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meestvoorkomende zijn:
- De planten zijn teveel gesnoeid en kunnen daardoor niet meer herstellen en gaan dood
- De gele bladeren zijn de oorzaak van teveel directe zon, of te weinig water in droge periodes
- Je planten bereiden zich voor op een koude periode