Wil je een Helleborus verzorgen? Helleborus of ‘nieskruid‘ is een sierlijke en decoratieve plant, mits je de verzorging en het onderhoud goed regelt. Dit roept de nodige vragen op: hoeveel en hoe vaak moet je Helleborus water geven? Is de Helleborus plant winterhard en wintergroen? En, wat zijn de meest bekende soorten? Lees snel verder voor alle antwoorden!
Helleborus is een populaire tuinplant waarvan je de meeste soorten in de Balkan aantreft. Je kunt de plant in grofweg zes secties onderverdelen waaronder de bekende ‘kerstster‘. Dankzij de prachtige bloei en het eenvoudige onderhoud is de Helleborus zeer geliefd. Je ziet ze regelmatig in de Nederlandse tuinen! Doorloop de onderstaande aandachtspunten in het verzorgingsproces voor een gezonde, sterke en decoratieve Helleborus.
Helleborus verzorgen
Hoe moet je een Helleborus verzorgen? De beste verzorging vereist aandacht op het volgende:
Bewateren: gedurende droge periodes extra water geven
Bemesten: gedroogde koemest toedienen (april en oktober)
Zonlicht: halfschaduw of een schaduwachtige plek
Bodem: humusrijke waterdoorlatende kalkgrond
Snoeien: verwelkte, uitgedroogde of oude bladeren wegknippen
Aarde: tuingrond met een mengsel van bladaarde en klei
Tip: strooi extra kalk bij bij de stam gedurende de winterperiode en geef extra organische meststof rond maart en april. Houd rekening de de bloeitijd die van januari tot april loopt.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je Helleborus op vaas verzorgen?
De stelen eerst in lauw of heet water dompelen en vervolgens diagonaal afsnijden.
Hoe moet je Helleborus binnenshuis in een plantenbak verzorgen?
Helleborus kun je ook prima op het balkon, serre of in de woonkamer verzorgen! Kies vruchtbare, humusrijke en waterdoorlatende (Helleborus) grond en een plantenbak met gaten in de onderkant. Bij voorkeur plaats je de Helleborus op enkele meters afstand van een verwarming of raamkozijn.
Wat is de beste standplaats voor een Helleborus?
Dat is afhankelijk van het soort, maar de meeste gedijen het beste op een plek met halfschaduw. Helleborus is een echte bosplant die voldoende beschutting en humusrijke bodem nodig heeft.
Hoe moet je Helleborus snoeien?
Alleen verwelkte, uitgedroogde, bruine of dode bladeren afknippen. Let op: beschadigde bladeren kun je het beste begin februari afknippen, maar niet tijdens een strenge vorst!
Hoe groot kan Helleborus worden?
De Helleborus bereikt een gemiddelde hoogte van 40 tot 60 cm (afhankelijk van het soort).
Hoe moet je Helleborus stekken?
Helleborus kun je vermeerderen door de pol uit te graven, in twee stukken te delen en vervolgens in potgrond te planten. Let op: stek Helleborus rond herfst of eind april zodra de plant is uitgebloeid.
Waarom hangt de Helleborus slap?
Bij lage temperaturen kunnen de stengels en bladeren slap hangen, maar ze zullen bij warmere temperaturen weer herstellen.
Waarom heeft mijn Helleborus bruine en zwarte vlekken op de bladeren?
De verkleuring naar gele, bruine of zwarte vlekken kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen krijgen ze te veel of te weinig water of zonlicht. Het kan ook te maken hebben met ongedierte of pesticide.
Welke Helleborus soort is wintergroen?
De winterroos of nieskruid (orientalis) is een wintergroene Helleborus soort. Dit soort is bovendien winterhard en kan dus prima overwinteren (net als de meeste Helleborus soorten).
In welke kleuren kun je Helleborus krijgen?
Je kunt ze met witte, groene, paarse, rode of lichtgele kleuren krijgen. Welke kleur de plant uiteindelijk krijgt is afhankelijk van het soort.
Wat zijn de bekendste Helleborus soorten?
De meest populaire soorten zijn de Helleborus orientalis, purpurascens, sternii, niger, atrorubens en ‘white beauty’.
Waar kun je Helleborus kopen?
Een gezonde en sterke Helleborus kun je het beste bij Intratuin of jouw plaatselijke tuincentrum kopen. Je kunt ze ook online bestellen, maar dan heb je geen garantie op een gezonde en sterke plant.
Met welke plantjes kun je Helleborus combineren?
Je kunt de plant goed met de ‘kleine cyclaam’ (Cyclamen coum), ophiopogon, varens of voorjaarsbloeiende bollen combineren.