Meer weten over de verzorging van een lavendelplant? Dan ben je op de juiste pagina beland! Op verzorgen.net krijgen we regelmatig vragen over het onderhouden van een lavendelplant: hoe moet je een lavendelplant onderhouden? Kun je lavendel op het balkon houden? En, hoe moet je lavendel verpotten? Antwoord op deze vragen vind je hier! Lees ook verder voor een handig overzicht, tips en adviezen om deze heester gezond en sterk te houden.
Lavendel of ‘lavandula‘ is een groenblijvende struik met prachtige (veelal) paarse bloemen en een heerlijke geur. Het is een populaire heester met een maximale hoogte van één meter, en breedte van ongeveer een halve meter. Je kunt lavendel onderverdelen in Engelse, Franse en Spaanse lavendel. De bekendste soorten zijn:
- Lavandula Angustifolia (Engels) – Dwarf Blue, Hidcote, Munstead, Rosea, Alba, Richard Grey
- Lavandula Stoechas of ‘Kuiflavendel‘ (Frans) – Bandera Pink
- Lavandula Intermedia (Spaans) – Grosso
Door een lavendelstruik goed te verzorgen kun je ieder jaar weer genieten van de sierlijke, frisse, bloeiende en prachtig gekleurde lavendel! Deze plant kun je in meerdere kleuren krijgen waaronder: blauw, roze, paars, wit en geel. Alleen, niet iedereen weet hoe je lavendelplanten bewatert, bemest, snoeit, stekt of verpot. Onderin lees je hier meer over!
Lavendel verzorgen
Hoe moet je lavendel verzorgen? That’s the question! De verzorging en het onderhouden van een lavendelplant vereist de nodige aandachtspunten:
- Bewateren: lavendel in volle grond hoef je geen water te geven.
- Bemesten: GEEN mest toevoegen, wel extra zeewierkalk strooien.
- Snoeien: rond maart en april tot 20 centimeter van de bodem afsnoeien.
- Bodem: gedijt in kalkrijk zand en grit (arme, droge en waterdoorlatende ondergrond)
- Zonlicht: lavendel heeft minstens 5 uur zonlicht nodig
Veelgestelde vragen
Hoe moet je lavendel op het balkon verzorgen?
Volgens het bovenstaande overzicht. Let op: lavendel heeft aan 2 tot 3 uur zonlicht niet voldoende!
Hoe moet je lavendel stekken of vermeerderen?
Je kunt lavendel in april of augustus stekken door het topje eruit te knijpen, de blaadjes te verwijderen en het steeltje onderin diagonaal af te snijden. Plaats het scheutje vervolgens in een kalkrijke bodem bestaande uit zand en grit. Houd de aarde vochtig en en vermijd volle zon.
Kan de lavendelplant overwinteren?
De lavendelplant is enkel vorstgevoelig bij zeer lage temperaturen. In dat geval zou je het beste een vliesdoek kunnen gebruiken.
Hoe moet je een lavendelplant verplanten?
Een volwassen lavendelplant kun je het beste laten staan. Uit ervaring weten we dat het verplaatsen schade kan toebrengen. Wortels blijven moeilijk zitten en de lavendelplant wordt uiteindelijk kaal en gaat dood.